duminică, 18 noiembrie 2012

Fobia sociala


Fobia sociala este o teama, o frica resimtita in una sau mai multe situatii sociale (prezentari publice, intalniri, intretinerea conversatiilor la petrecieri, mancatul in public, intalnirea cu persoane noi, discutii cu superiori sau cu persoane mai autoritare, etc.) . 
Persoanele care au aceste frici, se tem ca vor spune sau ca vor face ceva care va duce la umilirea lor sau ca teama lor se va vedea si ca oamenii ii vor judeca negativ pentru acest lucru. 
Persoanele carora le este frica doar in una sau doua situatii sociale manifesta ceea ce se numeste fobie sociala discreta sau de performanta, iar cei care se tem de mai multe situatii sociale manifesta fobie sociala generalizata. 

Fobia sociala scade semnificativ calitatea vietii. Indivizii cu aceasta tulburare fie evita situatiile de care le este frica, fie trec prin aceste situatii cu un efort foarte mare. 
Simptomele care apar in astfel de cazuri pot fi: tremor, transpiratii, palpitatii, tensiune musculara, senzatie de uscat in gat, disconfort gastrointestinal, frisoane sau valuri de caldura, dureri de cap etc. 
Riscul pe viata pentru fobia sociala este de 13, 3%, iar pe 12 luni de 7, 9% fiind a treia tulburare psihica ca frecventa in USA. 
Rezultatele literaturii de specialitate sustin superioritatea eficientei interventiilor cogniv-comportamentale pe aceasta tulburare si mai mult, efectele pozitive s-au pastrat si chiar s-au imbunatatit si dupa 5 ani de la terminarea interventiei. (Heimberg & Juster, 1995; Taylor, 1996) . Interventiile de lunga durata (16 sedinte sau mai multe) par sa aiba efecte mai bune decat interventiile cu un numar redus de sedinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu